Jõhvi Muuseumi Selts esitleb 21.novembril Jõhvi Kontserdimajas Jõhvi laulupidude ajalugu tutvustavat raamatut

  • 0

Jõhvi Muuseumi Selts esitleb 21.novembril Jõhvi Kontserdimajas Jõhvi laulupidude ajalugu tutvustavat raamatut

Jõhvi Muuseumi Seltsi pressiteade

13.11.2020

Laupäeval, 21 novembril kell 14 esitleb Jõhvi Muuseumi Selts Jõhvi Kontserdimaja III korruse aatriumis Vallo Reimaa koostatud raamatut “Ühes laulmise vägi. Jõhvi laulupeod 1865. aasta Alutaguse praostkonna laulupühast kuni Jõhvi pargi laulupidudeni”.

155 aastat tagasi,  2.juulil 1865 toimus Jõhvi Mihkli kirikus Alutaguse praostkonna nelja kihelkonna pidulik laulupüha. Nagu toonased mälestused kinnitavad, oli “...osavõtt rahvarohke ja peo menu väga rõõmustav.” Tegemist oli Eesti esimese regionaalse laulupeoga, kus osales 119 lauljat praegusest Ida-Viru maakonnast ja Lääne-Viru maakonna Viru-Nigula vallast. Laulupeo üks peamisi eestvedajaid oli  Jõhvi Mihkli kirikuõpetaja ja hilisem Alutaguse praost Friedrich Ferdinand Meyer (1799-1871), kes tegutses ka tõlkijana, oli kiriku- ja koolikirjanduse autor, Jõhvi kihelkonnakooli rajaja, üks Õpetatud Eesti Seltsi asutajatest.  

Jõhvi laulupeotraditsioon jätkus ka peale Eesti Vabariigi loomist, mil Jõhvi pargis toimusid neli laulupidu aastatel 1926–1932. Saadud tuluga toetasid laulupidude korraldajad kohalikke rahvuslikke ettevõtmisi, näiteks Jõhvi vabadussamba rajamist ning eestikeelse gümnaasiumihariduse säilimist Jõhvis.

Raamatu saatesõna on koorijuht Hirvo Survalt. Väljaande toimetaja on Mari Klein, kujundaja Päivi Palts. 280-leheküljeline väljaanne on valminud Tallinna Raamatutrükikojas.

Raamatu ilmumist toetasid Jõhvi Vallavalitsus, Eesti Kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupp, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital, Jõhvi Muuseumi Selts, Kersti Võlu Koolituskeskus,  SA Edise Linnus, EELK Jõhvi Mihkli kogudus, AS Toila Sanatoorium.

Jõhvi Muuseumi Selts palub seoses suurenenud viirusekandjate arvuga esitlusel järgida ettevaatusabinõusid. Soovitame kanda nii enda kui teiste tervise hoidmiseks maski ja alla laadida mobiilirakendus HOIA. Kohapeal on tagatud käte desinfitseerimisvõimalused.

Lisainfo:

Anne-Ly Reimaa

Jõhvi Muuseumi Seltsi juhatuse liige

Tel: 5223305

e-post: info@johvimuuseum.ee


Arhiiv