Monthly Archives: september 2024

  • 0

Jõhvi kesklinnas toimus 28. septembril XV Jõhvi Mihklilaat

Category : Uncategorized

Jõhvi Muuseumi Seltsi pressiteade

29.09.2024

Jõhvi Muuseumi Seltsi eestvedamisel toimus laupäeval, 28. septembril Jõhvi kesklinnas juba 15. korda mihklilaat, kuhu olid kohale sõitnud kauplejaid Eesti erinevatest paikadest Võrust Saaremaani. 

Mihklilaat algas kell 10 Jõhvi bigbändi kontserdiga kirikaias. Tervituskõnedega esinesid Jõhvi Mihkli koguduse õpetaja Ulvar Kullerkupp ja Jõhvi vallavolikogu esimees Vallo Reimaa. Laadapäeva meeleoluka tervituskontserdi tegi Jõhvi bigbänd. Kirikus toimunud orelimuusika pooltunnis musitseerisid orelil Svetlana Verenitš ja saksofonil Urmas Rätsep, kaastegev oli Ahtme Kunstide Kooli akadeemilise vokaali eriala õpilane Artjom Smirnov. Pärastlõunal rõõmustasid kontserdikülalisi  meeleoluka kontserdiga Maarja-Liis Ilus koos Jakko Maltisega. Laadapäeval oli avatud Jõhvi kindluskiriku muuseum.

Jõhvi Mihkli kiriku juures, Rakvere tänaval ja Jõhvika promenaadil oli kokku 150 kauplejat, kes pakkusid müügiks põllumajandus- ja aiasaadusi, istikuid, käsitöö- ja loodustooteid, kust sai igaüks soetada endale meelepärast toidu- ja aiakraami.

Lisaks traditsioonilisele käsitöö ja aiasaadustele pakkus Jõhvi Keskraamatukogu laadalisetele lugemisvara. Kirjandustelgis tutvustasid Madis Tuuder ja Ivika Maidre raamtatut „Narva-Jõesuu teejuht“ ja rääkisid kuulajatele põnevaid lugusid Narva-Jõesuu ajaloost. Kirjandustelgis oli võimalik ka teha annetusi Eduard Bornhöhe kuju püstitamiseks Jõhvi linnas. Meisterdamise töötuba pakkus lastele OÜ „Merkuur“ Ida-Viru projektijuht Vaili Viirlaidi juhendamisel. Toimusid ekskursioonid kindluskiriku muuseumisse, kus giidideks olid Noorkotkaste Alutaguse maleva Jõhvi rühma liikmed Mattias Kruup ja Kenneth Kimmel. Jõhvi Mihkli kirikus oli avatud näitus „Palverännu teed keskajast tänapäeva“.

Mihklilaatade korraldamise traditsioon Jõhvis ulatub 1920. aastatesse. Traditsiooni taaselustas Jõhvi Muuseumi Selts 2010. aastal.

Üritust toetavad Jõhvi Vallavalitsus, Jõhvi Muuseumi Selts ja Kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupp.

 

Täiendav teave

Anne-Ly Reimaa, e-post annelyreimaa@gmail.com

Jõhvi Muuseumi Selts

 


Arhiiv