Monthly Archives: mai 2024

  • 0

Jõhvi Kindluskiriku Muuseum pakkus muuseumiööl huvitavat kultuuriprogrammi  

Category : Uncategorized

Jõhvi Muuseumi Seltsi pressiteade

21. mail 2024. a.

Laupäeval, 18. mail, rahvusvahelise muuseumipäeva muuseumiööl pakkus Jõhvi Muuseumi Selts kindluskiriku muuseumis mitmepalgelist kultuuriprogrammi.

Muuseumiööl avaakordiks oli Jõhvi Bigbandi heategevuskontsert „Raju reliikvia“, mis oli inspireeritud Eduard Bornhöhe romaani põhjal tehtud Tallinnfilmi ajaloolisest seiklusfilmist „Viimne reliikvia“. Esinejad ja orkestrandid olid riietunud Liivi sõja aegsetesse nunna- ja mungarõivastesse, esitatud filmimuusika seevastu oli aranžeeritud rütmikalt kaasaegseks. Kontserdil olid kaastegevad Jõhvist pärit muusik Rain Rämmal klahvpillidel, solistina esines Ida-Viru rokkbändi Boamadu kitarrist ja Illuka kooli muusikaõpetaja Peeter Priks. Kontserdi vahetekste luges näitleja ja lavastaja Eili Neuhaus. Kontserdi järel andis ajaloolane Vallo Reimaa ülevaate kirjaniku Bornhöhe tegevusest Ida-Virumaal ja Jõhvis. Kontserdi eesmärk oli koguda annetusi Jõhvi püstitava Bornhöhe skulptuuri jaoks, sest kirjanik töötas Jõhvis kümme aastat (1907-1917) ülemtalurahvakohtu eesistujana.

Muuseumiööl oli võimalus kuulata ka orelimuusikat Svetlana Verenitši esituses ja vaadata kirikus näitust Eduard Bornhöhest. Jõhvi Muuseumi Selts pakkus ajaloohuvilistele ja peredele kirikaias viktoriini. Lastele ja noortele toimus põnev aarete mäng ning muid huvitegevusi. Muuseumiöö korraldamisel lõid kaasa Alutaguse Maleva noorkotkad ja Jõhvi keskraamatukogu lasteosakond.

Jõhvi kindluskiriku muuseum oli avatud kell 18-23. Muusumiöö külalistel oli ligipääs kirikutorni müürikäikudesse ja võlvidepealsele.  Muuseumiööd külastas  Jõhvis 472 inimest.     

Bornhöhe skulptuur avatakse Jõhvis käesoleva aasta juunis. Skulptuuri autoriks on Jõhvist pärit kunstnik Aivar Simson.

Eduard Bornhöhe kuju püstitamiseks saab annetuse kanda Jõhvi Muuseumi Seltsi kontole Swedbank`is: EE172200221048867181. Annetuse märgusõnaks on “Bornhöhe”.

Muuseumiöö toimumist toetasid Jõhvi Vallavalitsus ja Jõhvi Muuseumi Selts.

Lisainfo: 
Anne-Ly Reimaa 
e-post: muuseum@johvimuuseum.ee

Fotode autorid on Vallo Reimaa ja Reet Kaldur.


Arhiiv